Overslaan naar inhoud

Project Kerstkracht is een initiatief van studentenclub Ursae Cervisiae, gericht op het samenstellen en uitdelen van verrassingspakketten aan mensen in nood, waaronder mensen van het Homie intitiatief en bezoekers van Café Anoniem in Hasselt. In de geest van de feestdagen willen we een boodschap van steun, solidariteit en gemeenschapszin overbrengen.  


Ons doel is om financiële ondersteuning te verzamelen die we kunnen gebruiken om verrassingspakketten te maken, gevuld met essentiële producten zoals voedsel, hygiëneartikelen en andere benodigde materialen. Door deze pakketten te creëren, hopen we niet alleen praktische ondersteuning te bieden, maar ook een gevoel van verbinding en zorg te verspreiden in onze gemeenschap.  


Dit project groeit niet alleen dankzij de inzet van ons team van vrijwilligers, maar ook door de genereuze bijdragen van onze partners en sponsors. Wij willen onze dank uitspreken aan iedereen die ons heeft gesteund in deze belangrijke inspanning. Samen maken we een verschil in de levens van degenen die het het hardst nodig hebben, vooral tijdens deze feestelijke periode.


Een speciale dank voor de ondersteuning:

- Habib El Ouakili

- Café Anoniem

- VZW Homie

- Bakkerij t'Pleintje

- Limelco


Sociale werking

Onze intentie is niet alleen om op kleinschalig lokaal niveau hulp te bieden, maar ook om andere te inspireren om soortgelijke acties te ondernemen. Dit hoeft niet per se via financiële bijdragen. Er zijn tal van initiatieven die behoefte hebben aan oude kleding, huishoudmaterialen of speelgoed, evenals organisaties die dringend op zoek zijn naar vrijwilligers. 

Elke kleine inspanning kan bijdragen aan een grotere impact!

Proces

Voordat we met ons project live zijn gegaan, hebben wij een grondige voorbereidingsfase doorlopen. 

We hebben een projectteam samengesteld en alle leden zijn op eigen wijze aan de slag gegaan met het ontwikkelen van het project. 

Deze aanpak heeft geleid tot diverse inzichten en invalshoeken, die uiteindelijk zijn samengevoegd in een gezamenlijk projectplan.


Om ons kaderwerk te onderbouwen, hebben we eerst al onze stakeholders in kaart gebracht. Dit stelde ons in staat om de behoeften van onze actie nog beter te definiëren. In deze fase hebben we contact gehad met zowel vertegenwoordigers van het gemeentebestuur als met personen uit de sociale sector en ook al een eerste aanzet gedaan om alvast enkele sponsors te zoeken.   


Om ons te helpen bij het identificeren van de juiste stakeholders, hebben we gesprekken gevoerd met schepen Habib El Ouakili, een iemand die zich al jaren in de schaduw inzet voor soortgelijke initiatieven, zonder eigenbelang, een man met het hart op de juiste plaats. 

Hij heeft ons niet alleen voorzien van waardevolle adviezen, maar ook in contact gebracht met de juiste personen en logistieke ondersteuning voor ons project geboden. 


In de volgende fase hebben we verschillende initiatieven die aansluiten bij ons project in kaart gebracht en verder onderzocht. 

Een van de eerste initiatieven die we hebben ontdekt, is VZW Homie, geleid door Musti Önlen, die ook een bron van inspiratie voor ons project is geweest. Homie is een burgerinitiatief uit Limburg dat zich richt op het opvangen en ondersteunen van dak- en thuisloze jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Het was verrassend om te ontdekken dat er ook veel jongeren van onze leeftijd zijn die behoefte hebben aan opvang. Voor ons is dit de ideale partner om onze hulp te kunnen bieden in deze periode. 


Daarnaast is Sint-Vincentius onder onze aandacht gekomen; zij zijn actief in het ondersteunen van mensen in nood en hebben uitgebreide ervaring met inzamelingen en distributies. We hebben hun locatie in Runkst bezocht, waarin zij Runkst, Stevoort en Sint-Lambrechts-Herk overzien. Na een rondleiding en een constructief gesprek met Lieve Ottenbourgs en Gilbert Debat, zijn we geïnspireerd geraakt door eerdere projecten die zij tijdens de kerstperiodes hebben georganiseerd.


Eveneens hebben we via Salvatore Lampariello contact gehad met Café Anoniem in Hasselt, een initiatief van SAAMO Limburg dat zich richt op dakloze opvang. Een opvangplaats vergelijkbaar met een warme huiskamer waar mensen die het moeilijk hebben, terecht kunnen om onder de mensen te komen. Daarom hebben we ervoor gekozen om ook een deel van onze pakketten te schenken aan deze organisatie. 


Ter ondersteuning van onze actie hebben we ook diverse lokale handelaars benaderd om te vragen of zij verse voeding zouden willen doneren, die we kunnen opnemen in onze bedeling. We zijn nog steeds actief op zoek naar handelaars of bedrijven die bereid zijn om goederen te doneren, dus twijfel niet om contact op te nemen!